Cum a apărut virusul HIV și a distrus lumea cu boala SIDA?

de: Bianca Prangate
04 11. 2018

Bolile transmisibile vin și pleacă de cele mai multe ori. Gripa aviară, gripa porcină și ebola ne-au panicat – pe bună dreptate – o vreme, dar apoi ne-au lăsat în pace. Cu virusul HIV lucrurile stau altfel însă.

Virusul HIV a rămas o constantă nedorită. Povestea răspândirii acestuia ar face ca dramele din filme și seriale să pălească prin comparație, implicând un melanj de intrigă, suspans și mister care a bântuit umanitatea din anii 1920.

Totul a început în Kinshasha, capitala Republicii Democratice Congo. În anii 1920, era cunoscută drept colonia belgiană Leopoldville. Acolo, bărbații tineri se duceau în speranța de a câștiga averi mari, ținând cont că era capitala. Cu ei au venit șinele de tren și prostituatele, modurile perfecte de a transporta oameni, respectiv boli. Astfel, virusul HIV a avut parte de multe oportunități să crească și să ajungă atât de departe.

Totuși, grupa HIV-1 tipul M este cea responsabilă pentru 90% din infecțiile cu HIV din lume, pe când HIV-1 tipul O a rămas în Africa de Vest. Așadar, răspândirea globală a virusului ar fi ținut mai mult de circumstanțe decât de proprietățile sale intrinseci.

„Factorii ecologici, mai degrabă decât cei care țin de evoluție, au dus la răspândirea sa rapidă”, a explicat Nuno Faria, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Faria și colegii săi au realizat un copac genealogic al virusului HIV, în care au analizat genomul a aproximativ 800 de oameni infectați cu HIV din Africa Centrală. Astfel, cercetătorii au descoperit, în baza analizei genomului, că acei oameni aveau un strămoș comun purtător de HIV, care a trăit cândva în anii 1920.

Oamenii de știință au mai descoperit că orașul unde a luat naștere virusul a fost Kinshasha, actuala capitală a Republicii Democratice Congo. Acum că știm de unde a pornit virusul HIV, rămâne de văzut și unde va lua sfârșit.